logo   banner    
      meny    
      meny    
  :: Heim        
 

: Om oss

 
Kva skjer?

Heile kalenderen

 
kart
 
Logg inn - webMedlem

Brukarnamn:

Passord

 
     
 

Drakttur til Praha høsten 2007

Tur til Praha 3.-7. oktober .  

I høst igjen dro jeg på tur arrangert av Bunadrådet i NU.  Vi var i alt 16 stykker, hvorav 2 danseglade ektemenn, med Hill-Aina Steffenach og Ellen Runderheim som ledere. Ellen, som har tsjekkisk hovedfag og har bodd 2 år i Praha, hadde hovedansvar for opplegget, og hun var ei framifrå guide og tolk for oss.

Vi ordner med reisene selv og ankom Praha på forskjellige tider/dager, men alle bodde vi i samme hus, ”luksus–leiligheter” sentralt i Praha med utsikt over elva. Veldig kjekt å bo 5-6 sammen i en stor leilighet. ”Leilighetene”  holdt mye sammen på handleturer, kafébesøk osv., og det ble det mye av.

 

Torsdag var vi først på Praha bymuseum der vi konsentrerte oss om å se på en miniatyr oppbygning av gamle Praha fra 1800-tallet.  Ellen fortalte at den er så korrekt laget at ved rehabilitering av gamle bypartier brukes denne som dokumentasjon på hvordan det har vært der. Ellers var det også et billedgalleri med bilder fra Prahas bakgater.  Etterpå guidet Ellen oss en tur rundt i historiske Praha.

           

    Ellen Runderheim guider                                                                 Meg foran klokketårnet

 

Fredag var vi på ”Museet for Anvendt Kunst”. Det er et nasjonalt museum for nye og gamle klær, tekstiler, bøhmisk glass, keramikk m.m. Vi fordypet oss i salene for tekstiler, der skuff etter skuff med gamle stoffprøver og andre tekstiler ble åpnet. Her var heldigvis opplys-ningene også gitt på engelsk slik at vi kunne forstå litt mer enn bare årstall. Det er utrolig hvor mange flotte, gamle tekstiler som finnes – jeg vil tro at vi ikke klarer å reprodusere de gamle håndarbeidene, bl.a. flotte tyllbroderier – gjenfinnes som dekor på bl.a. drakt forkler.

Om kvelden ble vi hentet i buss og fraktet til en liten by utenfor selve Praha der vi fikk delta på en tsjekkisk folkedans- og musikk aften og spise en 3-retters tsjekkisk middag. Draktene var flotte og her fikk vi virkelig anledning til å studere blonder, bånd, snitt og stoffer og ikke minst stille spørsmål og fotografere. Det var mye sang, med musikk til, til dansen, mange kjente rytmer, og vi, og ikke minst mannfolka, ble trukket inn i dansen. Vi avsluttet kvelden med ring og ”Lev vel”.

Lørdag var vi på ”Nationalmuseets avdeling for Folkekultur” hvor Nationalmuseets folkedraktsamlig står, sammen med en rekke andre gjenstander knyttet til den tsjekkiske og moraviske folkekulturen. Her var det mye flott å se. Draktene ser jo, ved første øyekast, så forskjellige ut fra norske folkedrakter, men jammen fant vi ikke flere felles trekk. Bl.a. en rull bak på kvinnevest av samme type som finnes på enkelte drakter på vestlandet. Runde, litt høye knapper som i Vest-Agder /Setesdal og rynking på stakker og vestestoffer m.m. Og det er ikke bare vi som bærer kostbare smykker til draktene våre - .

Om kvelden var det felles middag med tsjekkisk meny på en fasjonabel restaurant med utsikt over Vltava (Moldau).

 

Jeg håper å kunne vise bilder av drakter senere når jeg har fått de fra ”fotografene”.

 

Anne-L. Eidet

Lillesand