logo   banner    
      meny    
      meny    
  :: Bunad        
 

 
Kva skjer?

Heile kalenderen

 
kart
 
Logg inn - webMedlem

Brukarnamn:

Passord

 
     
 

Bunad

Bunad

I Aust-Agder har vi bunader fra Setesdal, Åmli og Iveland.

For oss som bor og føler oss tilknyttet til Lillesand er det naturlig å iføre oss en "Åmli"-drakt.

Til Åmlibunaden er det 1 kvinnebunad med mange variasjonsmuligheter, og 2 herrebunader - "gråtrøya" og "mannsbunad med svart trøye".

I Lillesand er det mange tilflyttere som ønsker å bruke bunaden fra sitt gamle hjemsted/der de har aner ifra. I Leikarringen er derfor mange av Norges bunader representert, som du vil kunne se i vårt bunadalbum.

 

 

 

Drakttur til Praha høsten 2007.

Bunadrådet i NU arrangerte en drakttur til Praha i begynnelsen av oktober. For meg som aldri tidligere har vært i Praha og er interessert i drakter var dette en kjempetur.

 

 

 

Sommerkurs / Bunadkurs.

 

Jeg har alltid vært ”bunadfrelst” og ønsket å lære mer om bunader. I år var jeg så heldig at jeg fikk være med på Norges Ungdomslags sommerkurs om bunader. Vi var 9 kursdeltakere fra forskjellige kanter av landet og Hill Aina og Ellen fra Bunadrådet, som både holdt orden på oss, lærte oss en masse og lærte selv. Det var nok litt høyere gjennomsnittsalder på ”Bunaddamene” enn på deltakerne på de andre sommerkursene.  Vi var nok litt sære, deltok ikke på felles morgensamlinger, hadde færre pauser og lengre kursøkter fordi det var så GØY.

 

 ”Ellen leter etter trådretningen i gamle plagg”

Temaet for årets kurs var ”Mønsteravtak og bunadhistorie”. Vi skulle blant annet ta mønster av et gammelt plagg, tilpasse mønsteret til oss selv for å kunne sy plagget opp igjen. Ørten operasjoner – stoff – papir – papir og stoff igjen, kanskje mer stoff og papir til slutt. Mange hadde med seg flotte gamle, men små plagg. Heldigvis hadde vi ei ung jente blant oss, Åshild. Hun måtte stadig være modell for at vi skulle kunne se hvordan plaggene skulle sitte. Så kunne hver og en tilpasse plagget til seg selv.

 

Sett inn bilde  009 jpg Tittel :”Her leter vi etter trådretningen”

 

Sett inn bilde  023 jpg  Tittel: Fra papir til papir i tilpassingsprosessen.

 

Vi fikk grundig innføring i måltaking, både av kvinner og menn, forskjellige sammensyingsteknikker og andre teknikker som har vært/er brukt ved tilvirking av plagg til våre bunader bl.a. sprang, nålebinding og perlearbeid. Det ble gitt forelesninger i bunadhistorie og stilhistoriske trekk i folkedrakter.

 

Vi hadde med oss egne brosjyrer, bøker og permer som ble flittig brukt (og kopiert fra når vi visste at de ikke var i salg lenger). Særlig imponert var jeg over permen til ei som hadde foretatt et betydelig registreringsarbeid.

 

Det var et utrolig engasjerende kurs, dyktige kurslærere og en flott gjeng med ivrige og inspirerende damer. Kurset er del av en kursrekke på 3 ukekurs over 3 sommre – gjett om jeg skal på kurs igjen.

 

Hilsen

Anne-L. Eidet